Veiligheidsnormering Werkschoenen & Werklaarzen

Veiligheidsnormering Werkschoenen

Zonder veiligheidsschoeisel zoals werkschoenen, veiligheidsklompen en werklaarzen worden onze voeten dagelijks aan vele gevaren blootgesteld. Door het dragen van de juiste schoenen, klompen en laarzen met de juiste veiligheidsnormeringen kunnen gevaarlijke en pijnlijke situaties worden voorkomen.

Maar wat is nu de juiste schoen en de juiste veiligheidsnormering voor u? Het antwoord op deze vraag hangt van verschillende factoren af. Met name uw werkomstandigheden en de behoeften van u als drager van de schoenen zijn hierin bepalend. Iedere branche en iedere beroepsgroep loopt tegen andere risico's aan en heeft haar eigen wensen en verlangens. Wij hebben hier op ingespeeld door een breed, maar overzichtelijk assortiment werkschoenen, klompen en werklaarzen samen te stellen. Voor iedere beroepsgroep hebben wij een specifiek en geschikt assortiment.

wij hebben ons assortiment opgedeeld in Werkschoenen, Werkklompen en Werklaarzen.

Op deze pagina zetten wij de verschillende normeringen voor veiligheidsschoeisel uiteen. Als we het hebben over werkschoenen, bedoelen we ook werkklompen en werklaarzen. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen of opmerkingen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.


Veiligheidsnormen Werkschoenen

Alle werkschoenen die wij verkopen zijn gekeurd volgens het CE keurmerk. Dit gebeurt volgens de Europese regelgeving. Naast het CE keurmerk is op al ons veiligheidsschoeisel en de EN ISO 2045 (EN345) van toepassing. Deze Europese norm maakt een onderscheid tussen vijf verschillende niveaus van bescherming. De basis is dat alle schoeisel binnen deze norm zijn voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van buitenaf van minimaal 200 joule.

SB - Safety Base

Werkschoenen met deze normering voldoen aan de minimale eisen van de EN345 richtlijn.

De SB schoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van buitenaf. De impact resistentie bedraagt minimaal 200 joule en de indeuk resistentie bedraagt minimaal 15.000 Newton. Deze veiligheidsneus is van staal, aluminium of composiet. Verder schrijft deze richtlijn nog een aantal aanvullende vereisten voor inzake de hoogte van de schacht en er dient een binnenvoering aanwezig te zijn.

Let op, deze schoenen hebben niet per definitie een antislipzool, antistatische eigenschappen en energie-absorptie in de hiel en zijn niet per definitie waterbestendig. Als dit wel het geval is, wordt dit expliciet vermeld.

Wij hebben verschillende werkschoenen, werkklompen en werklaarzen met de SB normering

Werkschoenen S1

Werkschoenen met deze normering voldoen aan de vereisten van de SB normering en hebben daarnaast nog de volgende eigenschappen:

  • Een gesloten hiel
  • Een energie absorptie in de hak van minimaal 200 joule
  • Antistatische eigenschappen
  • Een antislip loopzool die weerstand biedt aan koolwaterstoffen

S1 werkschoenen zijn derhalve schoenen met een veiligheidsneus die schokabsorberend zijn, antistatische eigenschappen hebben en een goede grip bieden. De schoenen zijn dus niet vuil- en waterafstotend en bieden geen bescherming tegen scherpe voorwerpen die via de zool naar binnen dringen. Deze veiligheidsschoenen zijn, gezien de specificaties, het beste in te zetten bij droge werkzaamheden waarbij er geen risico bestaat dat er scherpe voorwerpen op de vloer liggen. S1 werkschoenen zijn veelal niet gemaakt van leer maar van stof. Ze zijn erg flexibel en ademend.

Wij hebben verschillende werkschoenen met de S1 normering.

Werkschoenen S1P

Werkschoenen met deze normering voldoen aan de vereisten van de S1 normering en hebben daarnaast nog de volgende eigenschappen:

Anti-perforatie zool

S1P werkschoenen bieden dus een optimale bescherming voor uw voeten. Ze beschermen uw tenen tegen een impact van buitenaf en beschermen uw voeten tegen scherpe voorwerpen die va de zool proberen binnen te dringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spijkers, metaal splinters enzovoort. Deze anti-perforatiezool of veiligheidszool is veelal van staal of kevlar. Beide bieden u eenzelfde bescherming. Kevlar is iets lichter en flexibeler.

De S1P normering is een onderschatte normering. Deze normering biedt eenzelfde bescherming als de S3 normering (dit is de hoogste normering voor werkschoenen) met als verschil dat S1P werkschoenen niet vuil- en waterafstotend zijn. Deze werkschoenen zijn voor heel veel werkomstandigheden geschikt. Wanneer u werkt in droge omstandigheden zijn dit ideale veiligheidsschoenen. S1P veiligheidsschoenen bieden een optimale bescherming en zijn goed ademend. Veelal zijn deze schoenen ook sportief vormgegeven.

Wij hebben verschillende werkschoenen met de S1P normering.

Werkschoenen S2

Werkschoenen met deze normering voldoen aan de vereisten van de S1 normering en hebben daarnaast nog de volgende eigenschappen:

  • Verhoogde weerstand van de schacht tegen het binnendringen en de absorptie van water
  • Verhoogde weerstand van de schacht tegen het binnendringen van vuil.

S2 werkschoenen zijn dus vuil- en waterafstotend, hebben een veiligheidsneus, antistatische eigenschappen, een antislip loopzool en een schokabsorptie in de hak. Ze hebben geen anti-perforatiezool. Deze schoenen zijn prima te gebruiken in vochtige werkomstandigheden. Ze zijn spatwaterdicht en u krijgt niet direct natte voeten als u met vocht in aanraking komt. Let wel, ze zijn niet waterdicht. Deze werkschoenen zijn geschikt in werkomstandigheden waarbij er geen risico is op scherpe voorwerpen die op de grond liggen en op die manier via de zool kunnen binnendringen en schade aan uw voeten kunnen aanrichten.

Werkschoenen S2 worden veel ingezet in productiefaciliteiten voor de foodindustrie en in cleanrooms. Een groot aantal S2 veiligheidsschoenen zijn van een kunststof vezel gemaakt en zijn zelfs uitwasbaar.

Wij hebben verschillende S2 werkschoenen, werkklompen en werklaarzen met de S2 normering.

Werkschoenen S3

Werkschoenen met deze normering voldoen aan de vereisten van de S2 normering en hebben daarnaast nog de volgende eigenschappen:

Anti-perforatiezool

Voor werkschoenen is S3 de hoogste veiligheidsnormering. Deze schoenen hebben een veiligheidsneus, veiligheidszool, zijn antistatisch, schokabsorberend en hebben een antislip loopzool. Tevens zijn deze werkschoenen vuil- en waterafstotend. Deze schoenen zijn gezien de specificaties zeer breed inzetbaar.

Er zijn ook S3 werkschoenen die waterdicht zijn. Als dit het geval is, wordt dit apart vermeld. In Nederland zijn de meeste veiligheidsschoenen S3 genormeerd. Toch is het zo dat veel professionals die nu op S3 schoenen lopen, ook met S1P werkschoenen uit de voeten kunnen. Vooral wanneer u enkel onder droge omstandigheden werkt zijn S1P werkschoenen erg geschikt. Maar voor de zekerheid wordt er vaak voor S3 gekozen.

Wij hebben verschillende S3 werkschoenen, werkklompen en werklaarzen met de S3 normering.

Veiligheidsnormen Werklaarzen

Werkschoenen en werkklompen en lederen werklaarzen hebben een maximale normering van S3. Rubberen werklaarzen vallen onder de S4 of S5 normering.

Werklaarzen S4

Werklaarzen met deze normering hebben dezelfde eigenschappen als de S1 normering, met dien verstande dat deze laarzen geheel uit rubber of polymeren (kunststof) bestaan. Dit brengt met zich mee dat deze laarzen vloeistof dicht zijn.

S4 werklaarzen zijn dus rubberen of kunststof veiligheidslaarzen met een veiligheidsneus en een antislipzool. Deze laarzen hebben geen anti-perforatiezool. Doordat deze laarzen vloeistofdicht zijn, zijn ze bij uitstek geschikt om in vochtige en natte werkomstandigheden gebruikt te worden. Een ander voordeel van een rubberen laars is dat deze makkelijker schoon te houden is dan een lederen laars. Door de gladde schacht krijgen bacteriën geen schijn van kans. Dit is ook de reden dat de S4 en S5 werklaarzen veel in de voedselverwerkende industrie ingezet worden.

Wij hebben verschillende werklaarzen met de S4 normering.

Werklaarzen S5

Werklaarzen met deze normering voldoen aan de vereisten van de S4 normering en hebben daarnaast nog de volgende eigenschappen:

Anti-perforatiezool

De S5 Werklaarzen zijn vloeistofdicht, hebben een veiligheidsneus en -zool en een antislip loopzool. Qua veiligheid zijn ze te vergelijken met de lederen werklaarzen met S3 normering. Echter werklaarzen van leer zijn niet van nature waterdicht, al zijn er wel lederen werklaarzen met een waterdicht membraam. Het verschil zit hem in de gebruikte grondstoffen: leer t.o.v. rubber en kunststof. De S5 werklaarzen zijn erg populair in de bouw en in fabrieken / productieruimten waar het nat en vies is. Deze laarzen bieden een optimale veiligheid en zijn goed schoon te houden.

Wij hebben verschillende werklaarzen met de S5 normering.